Les notícies més dolces

Per la salut de les abelles

20.04.21
Rusc Abelles Mel

La inexorable pèrdua de la població d’abelles, agreujada els darrers anys, pot tenir conseqüències greus en l’ecosistema, la biodiversitat i l’alimentació del futur. Les abelles es troben amenaçades per factors mediambientals, com el canvi climàtic, la utilització de pesticides, l’aparició de nous depredadors -com la vespa asiàtica-, els virus i els paràsits. En aquest escenari, l’apicultor sovint està més preocupat per atendre temes sanitaris que centrat en la producció de mel. 

Atesa la situació, millorar la salut de les abelles ha d’esdevenir un repte que ajudarà, no només a elaborar mel de més qualitat, sinó que contribuirà a la seva supervivència. De fet, diversos estudis científics d’arreu del món defensen l’ús de fongs amb aplicacions funcionals per aconseguir aquest objectiu.

Partint d’aquesta base, des de Torrons i Mel Alemany estem investigant conjuntament amb el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) de Solsona les possibilitats d’optimitzar l’aliment de les abelles amb fongs amb l’objectiu de millorar la seva salut. Al projecte, comptem amb la col·laboració de Josetxu Rodríguez, un apicultor que ens ha cedit les seves arnes i ha participat a la presa de mostres i investigació; i també amb la Col·laboració d’Eurecat (Centre Tecnològic de Catalunya). La recerca porta el títol de ‘Nous procediments per millorar la producció de mel i obtenció d'un producte amb valor afegit mitjançant la utilització de fongs amb aplicacions funcionals’. 

La iniciativa està finançada pel Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020, mitjançant el fons Feader (Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural) i pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

La tasca pol·linitzadora resulta essencial per a l’agricultura i l’alimentació, ja que segons l'Organització de l'ONU per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), més del 75% dels cultius que es produeixen al món depenen d'alguna forma de la pol·linització d'insectes i altres animals.

Vetllem per la salut de les abelles.

_
bars