Alemany ha presentat les conclusions d’un estudi pioner a Catalunya titulat “Millora de la producció de mel i obtenció de nous productes amb valor afegit mitjançant la utilització de fongs amb aplicacions funcionals” que la marca d’Os de Balaguer impulsava ara fa quatre anys amb l’objectiu de trobar alternatives en matèria de producció apícola. I és que recerques com aquesta, emmarcada en el BeeLab, projecte R+D+I d’Alemany que ha comptat amb la col·laboració del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), del centre tecnològic Eurecat i de Claria Sat, representen una oportunitat per trobar solucions i millorar la sostenibilitat de la producció apícola, alhora que poden contribuir a la millora de la salut de les abelles i a la conservació de la biodiversitat. De fet, tot i que encara queda un llarg camí per recórrer, els impulsors de l’estudi reconeixen que els resultats són força prometedors, fins al punt que podrien conduir a futurs projectes en l’ús de fongs per a funcions apícoles.
Així mateix, s’ha desenvolupat amb èxit una primera fórmula de xarop a base de mel i altres productes naturals (pròpolis, extracte de bolets, concentrat de llimona i extractes aromatitzants de romaní i farigola) susceptible de comercialitzar-se en el futur que esdevé clau juntament amb el desenvolupament d’aliment sòlid per a les abelles basat en fongs, potencialment favorable a falta d’ajustar les concentracions per millorar-ne els resultats. A més, tot i que la producció de mel depèn de diversos factors, s’ha observat que l’ús de l’aliment amb un 5% d’extracte de Reishi obté millors resultats, superant la quantitat de mel dels grups de control, un increment que demostra que els extractes de fongs poden influir en la rendibilitat apícola mitjançant solucions naturals i sostenibles que n’augmentin la producció.
Tanmateix, a pesar que el projecte comencés centrant-se en la suplementació alimentària de les abelles amb extractes per millorar-ne la salut, així com la resistència vírica i l’activitat microbiana, la recerca no ha obtingut resultats concloents en aquest sentit, malgrat que s’obren nous camins per investigar el potencial dels fongs a l’hora de millorar el sistema immunitari de les abelles.
Aquest projecte no hauria estat possible sense el suport d’un especialista en la matèria del territori com l’apicultor especialitzat en abella autòctona Josetxo Rodríguez Bárcena, que va participar activament en la fabricació d’aliment per a les abelles que es duia a terme a les instal·lacions de Claria SAT, empresa apícola amb seu a Pavia (Segarra) i coneixedora dels requisits alimentaris de les abelles. En definitiva, un procés orgànic, natural i de proximitat emmarcat en el BeeLab, projecte R+D+I d’Alemany, que ha comptat amb la col·laboració del CTFC, d’Eurecat i de Claria Sat.
El projecte ha comptat amb el finançament de la Generalitat de Catalunya i la Unió Europea, a través de l'Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022, que disposa d'un pressupost total de 233.539,20 euros.