Les notícies més dolces

Alimentar les abelles amb fongs millora el seu sistema immunitari

19.05.21

Es tracta de les primeres conclusions d'un estudi pioner a Catalunya que hem impulsat juntament amb el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya amb la col·laboració d'Eurecat (Centre Tecnològic de Catalunya) i l’apicultor Josetxu Rodríguez. 

La recerca porta per títol ‘Nous procediments per millorar la producción de mel i obtenció d’un producte amb valor afegit mitjançant la utilització de fongs amb aplicacions funcionals”. L’objectiu de l’estudi és augmentar la supervivència de l'Apis mellifera i els primers resultats fan pensar que introduir fongs en l'alimentació de les abelles té beneficis per a les seves defenses i les podria fer més fortes per fer front a les plagues. Es tracta d’un projecte pioner a Catalunya finançat per la Generalitat i la Unió Europea que es va iniciar el maig de 2020.

Aquest estudi es va desenvolupar arran de l’observació d’un declivi de les poblacions d’abelles sobretot en els darrers anys i a nivell mundial. Actualment, no només estan amenaçades per factors ambientals, principalment derivats del canvi climàtic, sinó per altres condicionants que han anat apareixent: la utilització de pesticides agrícoles (en particular la betulina i el glifosat) o nous depredadors (la vespa asiàtica, els virus i els paràsits).

En aquest context, sovint l’apicultor dedica més temps intentant solucionar temes sanitaris que no pas a extreure els productes relacionats. Tot i que són diversos els factors que influeixen en la mortalitat de les abelles i en la quantitat i qualitat de la mel, sí que es pot intentar millorar la salut de les abelles, com també influir en la quantitat i la qualitat de la mel mitjançant la utilització de fongs amb aplicacions funcionals reconegudes en molts estudis científics arreu del món. A les proves preliminars de l’estudi, es van utilitzar dues espècies de fongs amb aplicacions funcionals reconegudes: Reishi i Xiitake. El primer d’aquests fongs és autòcton i la seva utilització ha evidenciat una millora en el sistema immunitari d’aquests insectes.

La recerca s’emmarca en el BeeLab, el Laboratori de la Mel, el projecte de R+D+I d’Alemany i podria significar un primer pas per millorar la salut de les abelles i per tant, fer-les més fortes davant de plagues agressives com la Varroa. No obstant això, és necessari continuar investigant les espècies de fongs a utilitzar, les concentracions a emprar, la metodologia d'extracció, el període d'administració dels extractes a les abelles, etc., per a poder optimitzar tot el procés.
 
El projecte compta amb un pressupost total de 14.249 €, dels quals 5.686 € els aporta el DARP i 4.288,95 € la Unió Europea, mitjançant el fons FEDER (Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural) finançat a través del Programa de desenvolupament Rural de Catalunya 2014-20.

_
bars