Les notícies més dolces

El 'guaita' vetlla per la seguretat dels nostres torrons

01.12.20

Alemany ha implantat la figura del "guaita", es tracta d’una fórmula que permet que siguin els mateixos treballadors els responsables de garantir la seguretat alimentària a través d’una iniciativa a la qual hi participen voluntàriament i que consisteix en vetllar perquè tot l’equip compleixi amb la normativa sanitària que marca la Covid-19. Es tracta d'una iniciativa de cooperació entre els treballadors i no pas sancionadora i està concebuda perquè pugui tenir continuïtat en el futur per a vetllar els processos de seguretat sanitària i alimentària.

Segons explica el nostre gerent, Ferran Alemany: “Hem de ser positius i pensar com podem aprendre del que ens ha portat la Covid-19 i una de les lliçons és que podem millorar els processos a l’empresa i corresponsabilitzar-nos de la nostra seguretat mitjançant una eina digital i a la vegada participativa”.  El ‘guaita’ té com a encàrrec supervisar totes les tasques previstes per la normativa i notificar-les a través del mòbil i avisar els companys quan es produeixin descuits o incompliments. El divendres es fa una reunió setmanal en la que el guaita de la setmana informa de les incidències i les persones a qui ha calgut avisar al Cap de Qualitat i als responsables de l'envasat de mel i de l’elaboració de torró per tal que puguin fer seguiment la setmana següent. 

Aquesta fórmula que ha ideat la firma d’Almacelles Marta Quintana Gestoria Alimentària dirigida per l’advocada especialitzada en Dret Alimentari Marta Quintana, s’inspira en els guaites forestals i fa referència a la persona que guarda, vigila i defensa un indret determinat i segons explica l’advocada, “pensem que és una manera cooperativa de cuidar-nos entre tots i també una oportunitat per aprendre a millorar processos a l’empresa, és a dir, el guaita ens permet parlar en positiu d’aquesta nova normalitat, que prou falta fa”. A més, es premia al treballador que vol assumir aquesta tasca amb un dia de festa del que podrà gaudir durant el primer trimestre de l’any vinent.

D'esquerra a dreta els tres guaites de la setmana a la botiga d'Alemany a Os de Balaguer: David Melero, Marina Viza i Sergi Fortuny; l'advocada especialitzada en seguretat alimentària Marta Quintana i Ferran Alemany, gerent de Torrons i Mel Alemany. Foto: Berta Palau.

El control online del procés és una possibilitat que ofereix el programa Controller 3.0, un software ideat per aquesta assessoria lleidatana que permet digitalitzar tots els protocols de seguretat alimentària i que arran del Covid ja utilitzen una trentena d’empreses catalanes.

_
bars