Les notícies més dolces

Potenciar el sistema immunitari de les abelles de cara a la temporada hivernal

06.08.24

Han transcorregut quatre anys des que impulséssim un estudi pioner a Catalunya titulatMillora de la producció de mel i obtenció de nous productes amb valor afegit mitjançant la utilització de fongs amb aplicacions funcionals” per tal d’augmentar la supervivència de l’Apis mellifera, amenaçada no només per factors mediambientals principalment derivats del canvi climàtic, sinó també per la utilització de pesticides agrícoles i l’aparició de nous depredadors, així com la proliferació de virus i paràsits.

Els problemes de salut de les abelles, juntament amb l'aparició de resistències que redueixen l'eficàcia dels acaricides, ens col·loquen en una situació crítica. La pol·linització dels cultius agrícoles, la conservació del medi natural i la preservació de la biodiversitat depenen exclusivament del manteniment de les colònies apícoles.

Per això, amb el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, el centre tecnològic Eurecat i Claria Sat, vam començar a fixar el punt d’actuació de l’estudi en la suplementació alimentària de les abelles amb extractes de fongs, atès que aquests produeixen una àmplia gamma de compostos bioactius tals com polisacàrids, triterpens, flavonoides, esterols i àcids grassos, entre d’altres, que poden presentar activitat antioxidant, antiinflamatòria, inmunomoduladoladora i antimicrobiana davant de bacteris, altres fongs o virus. I és que una de les primeres conclusions, resultat del projecte previ d’aquest, finançat per la Generalitat de Catalunya i la Unió Europea, va ser que, en un estudi pilot, l’alimentació de les abelles amb fongs va millorar el seu sistema immunitari. Dos exemples de bolets amb potencial saludable per a les abelles són el Ganoderma lucidum, conegut com a Reishi, i el Lentinula edodes, també conegut com a Xiitake. D’aquesta manera, i a falta d’estudis de camp realitzats amb un major nombre de ruscos, el desenvolupament de dos aliments sòlids per a les abelles basats en extractes de Reishi i Xiitake podria permetre a les abelles potenciar el seu sistema immunitari, incrementant així les seves defenses i, conseqüentment, millorant-ne la supervivència, sobretot amb vistes a l’hivern.

Que les abelles de finals d'estiu disposin d'una bona font proteica esdevé essencial perquè les abelles nodrisses disposin d'aliment de qualitat i en quantitat per alimentar les larves que, al seu torn, es convertiran en les abelles que hauran d’afrontar la dura temporada hivernal. Ara bé, el canvi en el règim de pluges a la tardor, un dels efectes del canvi climàtic, provoca fallades en les floracions d'aquesta època, disminuint les possibilitats de creixement de la població de cara a l'hivern i, alhora, afectant l’emmagatzematge de reserves corporals i el funcionament del sistema immunològic de les abelles. En aquest sentit, l’estudi consisteix en la suplementació de les abelles, abans de l’hivern, mitjançant extractes de fongs amb aplicacions funcionals, com ara el Reishi i el Xiitake.

Aquest projecte ha comptat amb la col·laboració d’un especialista en la matèria del nostre territori, l’apicultor especialitzat en abella autòctona Josetxo Rodriguez Barcena, que ha fet possible que aquests estudis s’hagin pogut realitzar amb les millor condicions i que va participar activament en la fabricació d’aliment per a les abelles que s’ha dut a terme a les instal·lacions de Claria SAT, empresa apícola amb seu a Pavia (Segarra) i coneixedora dels requisits alimentaris de les abelles.

En definitiva, sempre disposats a col·laborar amb el sector apícola, hem realitzat un procés orgànic, natural i de proximitat a l’hora d’embarcar-nos en una recerca emmarcada en el BeeLab, projecte R+D+I d’Alemany, que ha comptat amb la col·laboració del CTFC, d’Eurecat i de Claria Sat. Actualment s’ha  superat l’equador del projecte ‘Millora de la producció de mel i obtenció de nous productes amb valor afegit mitjançant la utilització de fongs amb aplicacions funcionals’, que disposa d’un pressupost total de 233.539,20 euros. Projecte finançat a través de l'Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.

_
bars