Les notícies més dolces

Un nou torró amb una recepta del segle XIII

30.06.19

Mel, oli d’oliva i avellanes crues. Aquests són els únics ingredients que hem utilitzat per elaborar els torrons melats, un torró nou que recrea una recepta del segle XIII. El vam presentar com a postres en la 8a edició del Sopar Medieval del Monestir de les Avellanes, que va tenir lloc el dilluns 8 de juliol. Amb el nostre afany de recuperar i mantenir la tradició, a Torrons i Mel Alemany l’hem fet segons la documentació aportada per la historiadora Montserrat Cobero.

Amb aquest torró hem participat en l’àpat que s’ha organitzat en el marc de les X Jornades d’Història de l’Església i la Religiositat, que enguany han tractat l’estudi de la vida diària als monestirs medievals amb el títol ‘El rigor de les dietes monàstiques medievals’.

El nostre torró melat és hereu de la recepta que es va realitzar per a un àpat festiu al monestir de Sant Cugat del Vallès al voltant de 1220. A partir d’aquí, hem volgut reinterpretar la tradició i alhora innovar. Per això, hem tret el torrat de les avellanes de la recepta del segle XIII i hi hem incorporat l’oli d’oliva, la fruita seca crua i la mel caramel·litzada.

Divulgació científica al monestir de les Avellanes

El torró melat forma part de la nostra aportació a l’activitat de divulgació que ha organitzat el monestir de les Avellanes. El torró va ser el producte documentat més antic que va endolcir els assistents. L’àpat el va dirigir el xef Bobby Cabral, del restaurant del Monestir de les Avellanes. A més, també va col·laborar en la festa gastronòmica el Forn Farré, de Sucs, que va reproduir un pa elaborat amb el mètode tradicional emprant farines de blat dur i sègol.

Durant el sopar, el grup de teatre La Garba va amenitzar la trobada, que va finalitzar amb un concert al claustre del monestir del grup Corrandes són Corrandes. Una vetllada en què la recuperació gastronòmica i la divulgació científica van ser les protagonistes.

_
bars